وزوز گوش معمولاً به عنوان صدای زنگ توصیف میشود، اما بعضی افراد انواع دیگری از صداها مانند غرش یا وزوز را در گوششان میشنوند. علت وزوز گوش بسته به شرایط، میتواند بسیار متفاوت باشد. علاوهبر بزرگسالان، کودکان هم میتوانند به مشکل وزوز گوش دچار شوند. برای کودکان و بزرگسالان، وزوز گوش ممکن است با گذشت زمان بهبود یابد یا حتی از بین برود. اما در برخی موارد، با گذشت زمان این مشکل بدتر میشود. درشرایطی که وزوز گوش برای سه ماه یا بیشتر طول بکشد، مزمن در نظر گرفته میشود.
خوشبختانه وزوز گوش معمولاً آنقدر شدید نیست، که در زندگی روزمره تداخل ایجاد کند. با این حال، برخی از افراد متوجه میشوند که این مشکل، بر خلقوخو و توانایی آنها برای خواب یا تمرکز تأثیر میگذارد. در موارد شدید، وزوز گوش میتواند منجر به اضطراب یا افسردگی شود. به هر حال شناخت علت وزوز گوش، میتواند به شما در درمان این مشکل کمک کند.
در اینجا تقریبا همه علتهای وزوز گوش به شما معرفی میشود.
علل شایع وزوز گوش چیست؟
باوجود اینکه دلایل دقیق وزوز گوش به طور کامل شناخته نشدهاست، این مشکل معمولا به شرایط مختلف مرتبط است. به طور کلی علل وزوز گوش را میتوان در چند دسته بررسی کرد:
ویژگی های سمعک رکستون Rexton چییست؟
علت وزوز گوش در کودکان
رایجترین علل وزوز گوش کودکان به شرح زیر است:
- عفونت گوش یا انسداد مجرای گوش: عفونت سینوس و گوش ممکن است در هنگام سرماخوردگی، علت وزوز گوش شود. عفونت گوش و انسداد مجرای گوش هم عامل وزوز است و هم بر شنوایی تأثیر میگذارد. این شرایط فشار را در سینوسهای شما افزایش میدهد. اگر این شرایط بعد از یک هفته بهتر نشد، به پزشک مراجعه کنید.
- وجود جرم در گوش: بدن موادی را برای به دام انداختن آلودگی و محافظت از گوش میسازد. اما اگر این مواد به خودی خود از بین نرود و بیش از حد انباشته شود، می تواند علت صدا دادن گوش یا کاهش شنوایی شود. پزشک میتواند به آرامی تجمع جرم را از بین ببرد.
حتما بخوانید: کم شنوایی با اختلال شنوایی چیست؟
علت وزوز گوش در سالمندان
علت وزوز گوش در سالمندان میتواند بیماریهای مزمن مانند؛ دیابت، میگرن، اختلالات تیروئید، کمخونی و برخی اختلالات خودایمنی مانند لوپوس و مولتیپل اسکلروزیس باشد. همچنین عوامل زیر در دای زنگ گوش سالمندان نقش دارد:
- از دست دادن شنوایی: بسیاری از افراد، با افزایش سن، بخشی از شنوایی خود را از دست داده یا گوششان به اصطلاح ضعیف میشود. این مشکل معمولا در حدود ۶۰ سالگی شروع میشود. کمشنوایی مربوط به سن معمولا هر دو گوش را درگیر میکند. در این شرایط صداهایی که فرکانس پایین دارند شنیده نشده و صدای وزوز در گوش شنیده میشود.
- خم شدن موهای گوش داخلی: گاهی این مشکل به ظاهر کوچک، میتواند علت وزوز گوش چپ یا راست یا هر دو گوش همزمان باشد.
- مشکلات فشار خون: فشار خون بالا و مواردی که در کوتاهمدت فشار را افزایش میدهد؛ مانند استرس، الکل و کافئین؛ میتواند علت وزوز گوش راست و گوش چپ باشد. سخت شدن رگها هم میتواند در ایجاد این شرایط نقش داشتهباشد. رگهای خونی نزدیک به گوش میانی و داخلی کشش کمتری دارند، بنابراین جریان خون قویتر و بلندتر به نظر میرسد. نتیجه این شرایط وزوز ضرباندار در گوش است.
- سن: با افزایش سن، تعداد رشتههای عصبی فعال در گوش کاهش مییابد، که احتمالاً باعث مشکلات شنوایی میشود، که اغلب با وزوز گوش همراه است. درواقع مغز به سطح خاصی از تحریک صوتی عادت کردهاست. در نتیجه، عصب شنوایی شما به سطح خاصی از فعالیت عادت میکند. وقتی از دست دادن شنوایی رخ میدهد، مغز شما تحریک کمتری دریافت میکند، اما عصب شنوایی شما همچنان ممکن است با سرعتی که همیشه دارد، عمل کند. این میتواند باعث شود، صداهایی را بشنوید که درواقع وجود ندارند. حدود ۱ نفر از هر ۳ بزرگسال بالای ۶۵ سال در گوش خود صدای زنگ میشوند.
حتما بخوانید: روش های درمان وزوز گوش
علت وزوز گوش در بزرگسالان
رایجترین علل زنگ زدن گوش در بزرگسالی به شرح زیر است:
- قرار گرفتن در معرض سر و صدای زیاد: صداهای بلند چه در تمام طول سال تکرار شود و چه فقط یک بار شنیده شود، میتواند دلیل اصلی وزوز گوش باشد. شرکت در کنسرتها و رویدادهای ورزشی یا سروکار داشتن با ماشینآلات با صدای بلند و موتورهای مختلف، رایجترین عامل وزوز گوش دراثر شنیدن صداهای بلند است. این عامل میتواند یک یا هر دو گوش را درگیر کند و ممکن است باعث کاهش شنوایی و درد شود. آسیب ناشی از این عامل میتواند دائمی یا موقت باشد.
- آسیبهای سر یا گردن: آسیب به سر یا گردن میتواند به ساختارهای گوش و سیستم عصبی که سیگنالهای صوتی را به مغز منتقل میکند، یا مناطقی از مغز که صدا را پردازش میکند، آسیب برساند و باعث وزوز گوش شود.
- اسپاسم عضلات گوش داخلی: ماهیچههای گوش داخلی میتوانند منقبض شده و منجر به وزوز گوش، کاهش شنوایی و احساس مسدود شدن گوش شود. این شرایط گاهی اوقات بدون هیچ دلیل قابلتوضیحی، اتفاق میافتد، اما همچنین میتواند ناشی از بیماریهای عصبی مانند اماس باشد.
- تغییر استخوان گوش: سفت شدن استخوانهای گوش میانی ممکن است بر شنوایی شما تأثیر بگذارد و باعث وزوز گوش شود. این عارضه که در اثر رشد غیرطبیعی استخوان ایجاد میشود، معمولاً در بزرگسالان دیده میشود.
- اختلال عملکرد لوله استاش: اختلال عملکرد لوله استاش، که گوش میانی را به گلوی فوقانی متصل میکند، همیشه منبسط میشود، که میتواند باعث احساس انسداد و وزوز گوش شود.
- بیماری منیر: یک اختلال گوش داخلی است، که علاوه بر وزوز گوش می تواند باعث مشکلات تعادلی و کاهش شنوایی میشود.
- اختلالات مفصل گیجگاهی فکی: مشکلات فک یا مفصل گیجگاهی فکی میتواند باعث وزوز گوش شود. در این شرایط ممکن است هنگام جویدن یا صحبت کردن متوجه درد در مفصل خود شوید. مفصل برخی از اعصاب و رباطها را با گوش میانی شما مشترک است. دندانپزشک میتواند اختلالات مفصل گیجگاهی فکی را درمان کند و کمک کند صدای زنگ گوش رفع شود.
- نوروم صوتی یا دیگر تومورهای سر و گردن: اختلالات مرتبط با تومور دهلیزی یا نوروم آکوستیک و نوروم صوتی به عنوان یک تومور خوشخیم، روی سیستم عصبی، که از گوش داخلی به مغز منتهی میشود، یک علت وزوز است.
- اختلالات عروق خونی: شرایطی که بر رگهای خونی تأثیر میگذارد مانند تصلب شرایین، فشار خون بالا یا رگهای خونی کجشده یا بدشکل، میتوانند باعث شوند که خون در رگها و شریانها با نیروی بیشتری حرکت کند. این تغییرات جریان خون میتواند باعث وزوز گوش شود.
- مصرف برخی از داروها: داروهای تجویزی و بدون نسخه میتوانند باعث تحریک وزوز گوش و تشدید آن شوند. این داروها شامل آسپرین، دیورتیکها، داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی، داروهای مبتنی بر کینین و بعضی آنتیبیوتیکها، داروهای ضدافسردگی و داروهای سرطان است. معمولاً هر چه دوز دارو قویتر باشد، احتمال بروز مشکلات بیشتر میشود. اگر فکر میکنید ممکن است یک دارو باعث وزوز گوشتان باشد، به پزشک مراجعه کنید. اما بدون مشورت با پزشک خود، مصرف هیچ دارویی را قطع نکنید.
- استعمال دخانیات و الکل: خطر ابتلا به وزوز گوش در افراد سیگاری بیشتر است. نوشیدن الکل هم خطر وزوز گوش را افزایش میدهد.
- جنسیت: مردان بیشتر احتمال دارد که وزوز گوش را تجربه کنند.
علت وزوز گوش در دوران بارداری
مهمترین علل صدای زنگ در گوش در بارداری عبارتنداز:
- تغییرات هورمونی: افزایش استروژن و پروژسترون باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی و افزایش احتمال عفونت گوش میشود.
- افزایش مایع گوش: افزایش جریان خون باعث زیاد شدن مایعات مختلف در بدن میشود. یکی از این مواد درون گوش و عامل صدای زنگ است.
- افزایش سوختوساز بدن: در بارداری بدن به خون و اکسیژن بیشتری نیاز دارد. این شرایط باعث افزایش سوختوساز بدن و افزایش مایع گوش میشود. وجود مایع اضافه عامل شنیدن صدا در گوش است.
علت وزوز گوش بعد از شستوشو
شستوشو و ورود آب به داخل مجرای گوش، میتواند عاملی برای ایجاد یا تشدید عفونت شود. همچنین اگر آب در مجرای گوش بماند، این ناحیه مسدود شده و صدا در آن میپیچد.
حتما بخوانید : عوارض جرم گیری گوش
علت وزوز گوش هنگام خواب
هنگام شب و وقتی زمان خوابیدن میشود، سکوت محیط صدای وزوز را تقویت میکند. این شرایط به خودی خود باعث افزایش استرس و توجه بیشتر به صدای گوش میشود. به طور کلی هر مشکل جسمی در شب تشدید میشود، که علت آن روانی است. ازطرفی خستگی و مشکلات خواب هم میتواند مزید بر علت شده و این چالش را بزرگتر کند.
عوامل تشدید کننده وزوز گوش
جدای از علل ایجاد وزوز گوش، عواملی وجود دارد که این مشکل را تشدید میکند. رایجترین این عوامل به شرح زیر است:
- ورود باد سرد به گوش
- شرایط آب و هوایی نامساعد یا فشار هوای نامناسب
- سوار شدن به هواپیما
- سیگار کشیدن
- مصرف الکل
- مصرف کافیین
- مصرف داروهای خاص
- خوب نخوابیدن
- عدم رعایت بهداشت گوش
- آلرژیهایی مانند حساسیت فصلی
- قرار گرفتن در محیطهای شلوغ و پر سروصدا
- قرار گرفتن در شرایط تنشزا
- استفاده از هدفون
- قرار گرفتن در محیطهایی مانند؛ سینما، سالن کنسرت، استادیوم ورزشی و جشنوراهها
- مصرف غذاهایی که قند یا نمک بالایی دارند
مزایای سمعک ویدکس Widex در برابر رقبا
سوالات متداول
- دلایل ایجاد وزوز در گوش چیست؟
رایجترین علتهای وزوز گوش عبارتنداز؛ افزایش سن، از دست دادن شنوایی، خم شدن موهای گوش داخلی، عفونت گوش یا انسداد مجرای گوش، آسیبهای سر یا گردن، اسپاسم عضلات گوش داخلی، تغییر استخوان گوش، اختلال عملکرد لوله استاش، بیماری منیر، اختلالات مفصل گیجگاهی فکی، نوروم صوتی یا دیگر تومورهای سر و گردن، اختلالات عروق خونی، قرار گرفتن در معرض سر و صدای زیاد، افزایش سن، استعمال دخانیات و الکل و مرد بودن.
3 پاسخ