تست OAE که به آن تست انتشارات اتواکوستیک نیز میگویند، عملکرد سلولهای مویی را در گوش داخلی اندازهگیری میکند. انتشار به صدای تولید شده در حلزون گوش اشاره دارد که در پاسخ به محرکهای ارسال شده ایجاد میشود. در اینجا هر آنچه باید درباره تست OAE بدانیم را با هم بررسی خواهیم کرد.
تست شنوایی سنجی OAE چیست؟
تست انتشارات گوش OAE یک روش غیرتهاجمی است که برای ارزیابی عملکرد حلزون گوش، به ویژه عملکرد سلولهای مویی بیرونی در گوش داخلی مورد استفاده قرار میگیرد. گوش از سه قسمت خارجی، میانی و داخلی تشکیل شده است. تست OAE برای بررسی میزان عملکرد گوش داخلی یا حلزون گوش استفاده میشود. این آزمایش شامل اندازه گیری سیگنالهای صوتی تولید شده توسط حلزون در پاسخ به تحریک گوش توسط صداها است. این انتشارات که همان ارتعاش صدای تولید شده هستند به عنوان OAE شناخته میشوند. انتشارات گوش یا به طور خودبهخود تولید میشوند یا توسط محرکهای خارجی مانند صداها برانگیخته خواهند شد. (1)
کاربرد تست OAE چیست؟
تست OAE معمولا هم به صورت بالینی و هم در تحقیقات برای اهداف مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. برای مثال، این آزمایش همچنین میتواند نشان دهد که آیا انسدادی در گوش خارجی یا میانی شما وجود دارد یا خیر. اگر انسدادی در آنجا وجود داشته باشد، هیچ صدایی نمیتواند به گوش داخلی برسد و به این معنی است که هیچ لرزش یا ارتعاشی وجود ندارد که بتوان آن را اندازهگیری کرد. تست OAE یک ابزار ضروری در ارزیابی عملکرد شنوایی در افراد در هر سنی به شمار میرود و میتواند بینش ارزشمندی را درباره سلامت حلزون به پزشک بدهد.
به طورکلی، کاربردهای مهم تست OAE شامل موارد زیر هستند:
- ارزیابی تشخیصی: تست OAE می تواند به تشخیص کم شنوایی و تمایز بین کم شنوایی حسی-عصبی و کم شنوایی انتقالی کمک کند.
- نظارت بر عملکرد حلزون: آزمایش OAE برای نظارت بر اثرات داروهای اتوتوکسیک، قرار گرفتن در معرض صدا و سایر عوامل بر عملکرد حلزون در طول زمان استفاده میشود.
- تحقیقات مرتبط با شنوایی: تست OAE برای مطالعه مکانیسمهای عملکرد حلزون و بررسی اثر مداخلات مختلف بر شنوایی بسیار ارزشمند است.
بیشتر بخوانید: کاربرد تست ecochg و تحوه انجام آن
تست OAE در نوزادان چه اهمیتی دارد؟
آزمایش OAE اغلب بخشی از برنامه جهانی غربالگری شنوایی نوزادان برای شناسایی نوزادان کم شنوا از بدو تولد است. در صورت وجود هر گونه کم شنوایی در مراحل اولیه زندگی، تشخیص و درمان زودهنگام آن به طور قابل توجهی در روند درمان کودک، شکلگیری مهارتهای زبان و ارتباطات او موثر خواهد بود.
آزمون OAE چگونه انجام میشود؟
در طول تست OAE یک پروب کوچک حاوی میکروفون و بلندگوی کوچک در کانال گوش قرار میگیرد. پروب یک مجموعه صداهای کوتاه منتشر میکند و میکروفون انتشارات تولید شده توسط حلزون را در پاسخ به این صداها ضبط میکند. سپس انتشارات ثبت شده برای ارزیابی یکپارچگی عملکرد حلزون مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرند. آزمایش OAE بر این اصل استوار است که سلولهای مویی بیرونی سالم در حلزون گوش، سیگنالهای صوتی را تقویت میکنند به حساسیت و وضوح کلی شنوایی کمک میکنند. به طورکلی، هنگامی که سلولهای مویی بیرونی به درستی کار میکنند،OAE تولید میکنند که میتواند در کانال گوش شناسایی شود. اما در صورتیکه هر گونه آسیبی در سلولهای مویی خارجی به دلیل عواملی مانند قرار گرفتن در معرض صدا، داروها یا اختلالات گوش داخلی وجود داشته باشد، OAE ممکن است کاهش یابد یا اصلا وجود نداشته باشد. (7) (8)
اقدامات لازم قبل از تست شنوایی سنجی OAE
به طورکلی، قبل از انجام تست شنوایی سنجی OAE لازم است کارهای زیر را انجام دهید که مطمئن شوید نتایج تست شما قابل اطمینان است. این اقدامات شامل موارد زیر است:
- مشاوره با پزشک: قبل از انجام OAE، لازم است با یک متخصص به ویژه متخصص گوش یا شنوایی مشورت کنید که شرایط شما را بررسی کند و راهنمایی لازم را ارائه دهد.
- جمع آوری اطلاعات: پیش از انجام هر تست، میتوانید اطلاعات خود را در مورد سابقه تاریخچه پزشکی، سابقه خانوادگی و هر موضوعی که فکر میکنید ممکن است بر شنوایی شما تاثیر گذاشته باشد، جمع آوری کنید و پزشک خود را از آن مطلع کنید.
- بررسی شرایط فیزیکی و روحی : مطمئن شوید که شما یا کودکتان آمادگی فیزیکی و روحی لازم را برای انجام OAE داشته باشد.
بیشتر بخوانید: تست VEMP چیست؟
مدت زمان تست شنوایی OAE چقدر است؟
مدت زمان انجام تست شنوایی OAE ممکن است بسته به شرایط خاص فرد یا روش خاص انجام تست متفاوت باشد. اما به طورکلی، این تست به حدود 15 الی 60 دقیقه زمان نیاز دارد. بااینحال، ممکن است در مواردی که نیاز به تکرار تست یا انجام تستهای جانبی دیگری باشد، زمان بیشتری نیز برای تست موردنیاز باشد. (9)
تفسیر تست شنوایی OAE
هرچند، تست OAE باید توسط یک پزشک یا متخصص گوش تفسیر شود، موارد زیر باید در تجزیه و تحلیل آن در نظر گرفته شوند.
- وجود یا عدم وجود OAE: در این آزمایش، وجود پاسخهای اتواکوستیک نشان دهنده عملکرد نرمال حسگرهای شنوایی در گوش داخلی است. اگر OAE مشاهده شود، نشان میدهد که حسگرهای شنوایی به اندازه کافی خوب عمل میکنند اما اگر OAE مشاهده نشود، نشان دهنده اختلالات شنوایی است.
- ارتباط با دیگر آزمایشها: نتایج تست OAE ممکن است به همراه دیگر آزمایشهای شنوایی مورد بررسی قرار گیرد، مانند تست آدیومتری، تست ABR و انواع دیگر تستهای شنوایی سنجی.
- مقایسه با الگوهای نرمال: نتایج تست OAE معمولا با الگوهای نرمال مقایسه می شوند تا مشکلات در عملکرد حسگرهای شنوایی تشخیص داده شود. این مقایسه ممکن است بر اساس سن، جنسیت و شرایط دیگر فرد انجام شود.
- جمعبندی اطلاعات: درنهایت، تفسیر نتایج تست OAE به دقت بالایی نیاز دارد و باید با سایر اطلاعات مرتبط مانند تاریخچه پزشکی و سوابق خانوادگی فرد ترکیب شود تا تصمیمات درمانی درستی اتخاذ شود.
بیشتر بخوانید: تست VNG چیست؟
خطای تست شنوایی OAE
در آزمایش OAE نیز مانند انواع دیگر تستها ممکن است کمی خطا وجود داشته باشد. خطاهای تست OAE میتوانند از میان موارد زیر باشند:
- خطای فنی: معمولا خطای فنی مرتبط با تجهیزات است. به عنوان مثال، ممکن است وجود مواد خارجی در گوش، اتصال نادرست تجهیزات به گوش، ناپایداری صدا از دستگاه تا گوش با تنطیمات نادرست دستگاه های مربوط به تست باعث ایجاد خطا در آزمایش شوند.
- عوامل محیطی: صداهای محیطی مانند نویزها میتوانند نتایج تست را تحت تاثیر قرار دهند و خطاهایی در تفسیر نتایج ایجاد کنند.
- عوامل شخصی: عواملی مانند تمیزی گوش، وجود موم گوش یا انواع دیگر انسداد گوش، حرکات فرد هنگام تست و شرایط روحی او میتوانند در نتایج نهایی اثرگذار باشند.
- خطاهای تفسیر: تفسیر نادرست نتایج ممکن است منجر به خطا شود، به ویژه اگر فرد از تخصص کافی برخوردار نباشد.
- شرایط فیزیولوژیک: برخی شرایط فیزیکی فرد مانند عفونت گوش، انسداد گوش یا دیگر مشکلات فیزیکی ممکن است نتایج را تحت تاثیر قرار دهد.
به منظور کاهش خطای تست OAE لازم است که انجام آن توسط افراد متخصص و باتجربه انجام شود، تجهیزات انجام تست به روز باشد و بیمار نیز از شرایط روحی و جسمی مناسبی برخوردار باشد.
(5)
سوالات متداول
- تست غربالگری OAE برای چیست؟
تست غرابالگری OAE یکی از روشهای ارزیابی سلامت گوش است که معمولا برای شناسایی اختلالات شنوایی در هر سنی از نوزادان تا سنین بالا به کار برده میشود. در این تست انتشارات تولید شده توسط گوش حلزون گوش را در پاسخ به محرکهای صوتی اندازه گیری میکند.
- آیا آزمایش OAE قطعی است؟
هرچند اگر تست OAE به صورت استاندارد انجام شود، معمولا خطای بسیار کمی دارد اما هیچ تستی 100% قطعی نیست و همیشه احتمال اشتباه وجود دارد. گاهی برای اطمینان از نتایج تست، ممکن است لازم باشد آزمایش تکرار شود یا از تستهای جانبی دیگری استفاده شود.
- چه کسی به تست OAE نیاز دارد؟
تست OAE ممکن است بر هر فردی که دچار اختلالات شنوایی است تجویز شود.
- آیا تست OAE خطری دارد؟
خیر، انجام OAE هیچ خطری برای فرد ایجاد نخواهد کرد.
- برای انجام تست شنوایی OAE باید چکار کرد؟
برای انجام این تست، نیازی به آمادگی خاصی ندارید. متخصص با اتصال دستگاه به گوش شما به راحتی در زمان کمی میتواند تست OAE را برای شما انجام دهد. تنها کافی است که در زمان تست از صحبت و حرکت کردن خودداری کنید و کاملا تمرکز کنید.
- این آزمایش چه زمانی باید انجام شود؟
تست OAE معمولا برای نوزادان تازه متولد شده و افراد مشکوک به کم شنوایی انجام میشود.
- آیا رد شدن نوزاد در تست OAE به معنای کم شنوایی در او است؟
خیر، رد شدن تست به تنهایی نشاندهنده کم شنوایی نوزاد نیست و باید تستهای تشخیصی دیگری نیز برای او انجام شود.