
تست VNG چیست ؟ نحوه انجام، کاربرد و عوارض آن
انجام ارزیابی های مربوط به مشکلات عدم تعادل در افراد، یکی دیگر از انواع ارزیابی های انجام شده در کلینیک های ارزیابی شنوایی و تعادل است. سرگیجه و عدم تعادل ممکن است علت های مختلفی داشته باشد که در این ارزیابی ها مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در این مقاله میخواهیم بدانیم تست VNG چیست ؟
تست VNG یا همان ویدئو نیستاگموگرافی یکی از انواع تست های تعادلی بوده که در تشخیص و ارزیابی مشکلات سرگیجه و عدم تعادل بکار برده می شود. در ادامه این مقاله به بررسی چگونگی انجام تست VNG، کاربرد و عوارض آن خواهیم پرداخت.
بیشتر بخوانید: درمان سرگیجه
تست VNG چیست ؟
بطور کلی تست VNG در ارزیابی بخش های مربوط به تعادل سیستم شنوایی انسان انجام می شود. این تست شامل آزمون های هالپایک، آزمون کالریک، آزمون اپتوکینتیک، آزمون وضعیتی با چشمان باز و بسته، آزمون نگاه خیره و آزمون نیستاگموس چشمی می باشد که همه این آزمونها در جهت بررسی سرگیجه و علت آن انجام می گیرند.
تست VNG تستی بدون درد و غیر تهاجمی بوده و معمولاً بین ۴۵ دقیقه تا ۱ ساعت به طول می انجامد.
کاربرد تست VNG چیست ؟
سرگیجه هایی که با تست VNG ارزیابی می شوند معمولا از نوع BPPV یا سرگیجه حمله ای خوش خیم وضعیتی بوده که در آن، فرد در یک حالت خاص از حرکت خود دچار سرگیجه می شود.
گوش داخلی شامل مهم ترین ارگان های تعادلی در بدن ماست و به همین دلیل این تست در حیطه تست های مربوط به ارزیابی شنوایی قرار می گیرد.
نحوه انجام تست VNG چیست؟
در طب آزمون VNG بیمار در یک محیط تاریک قرار گرفته، ادیولوژیست عینک مخصوص را روی چشم او قرار داده و از او می خواهد که نقاط نورانی متحرک یا ثابت روی صفحه رو دنبال کند. عینک روی چشم بیمار به دستگاه متصل بوده و انواع حرکات چشمی بیمار بر روی دستگاه ثبت می شوند. بطور کلی تست VNG در ۳ بخش انجام می گیرد که در ذیل به آن می پردازیم:
در مرحله اول، ادیولوژیست فقط از بیمار میخواهد که نقاط ثابت یا متحرک که روی صفحه با رنگ متفاوتی مشخص شده اند را دنبال کند و به کمک دستگاه این حرکات را ثبت میکند.
در مرحله دوم، ادیولوژیست سر و گردن بیمار را در حالت های مختلف قرار داده و باز هم بطور همزمان حرکات چشمی وی را روی دستگاه ثبت میکند.
در مرحله آخر که تست کالریک نام دارد، ادیولوژیست به کمک دستگاه مخصوصی باد سرد و گرم را به گوش بیمار وارد کرده و مجددا به کمک دستگاه، حرکات چشمی وی را ثبت می کند.
آیا سرگیجه از علائم ابتلا به کرونا است؟
کرونا و سرگیجه چه ارتباطی به هم دارند؟ الان در سایت سمعک ملاصدرا بخوانید.
عوارض تست VNG چیست؟
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، تست VNG بدون درد و غیر تهاجمی بوده و عوارض خاصی ندارد فقط گاهاً ممکن است در حین انجام آزمون سرگیجه کمی شدیدتر شده و فرد دچار حالت تهوع شود که البته بیمار اصلا نباید نگران باشد چرا که همه چیز تحت کنترل ادیولوژیست بوده و سرگیجه حین تست به مرور کمتر خواهد شد.
نکات قبل از انجام تست VNG
معمولاً به بیمار توضیح داده میشود که ۲۴ ساعت قبل از انجام آزمون از مصرف هرگونه داروی آرام بخش، ضد افسردگی، ضد صرع و هر گونه دارویی که روی سیستم مرکزی اثرگذار باشد، خودداری کند.
همچنین به بیماران توصیه میشود که در روز انجام آزمون از مصرف قهوه، نوشابه و بطور کلی مواد دارای کافئین خودداری کنند.
اگر بیمار از توان جسمی خوبی برخودار است توصیه میشود که در روز آزمون ناشتا باشد اما اگر این امکان فراهم نیست، باید فقط صبحانه سبک میل شود.
معمولاً به بیمار توصیه می شود که یک نفر همراه با خود داشته باشد و بلافاصله بعد از آزمون به هیچ عنوان به تنهایی رانندگی نکند.
از دیگر توصیه های قبل از آزمون VNG این است که بیمار از لباس راحت استفاده کرده و نیز از آرایش کردن خودداری کند.
اگر بیمار از لنزهای چشمی طبی یا زیبایی استفاده میکند معمولا به او توصیه می شود که در روز انجام آزمون، از استفاده آنها خودداری کند.
توانبخشی سرگیجه چیست و چگونه انجام می شود؟
آیا سرگیجه با توانبخشی تعادلی درمان می شود؟ اینجا بخوانید.
نکات بعد از تست VNG
از جمله مهم ترین مراقبت های بعد از تست VNG این است که تا حد امکان از حرکت دادن سر و گردن خودداری کنیم. در واقع تا ۴۸ ساعت بعد از انجام تست، از نگاه کردن به آسمان، برداشتن چیزی از بلندی (مانند برداشتن ظرف از کابینت)، خم شدن، بستن بند کفش و حرکات این چنینی خودداری شود.
بهترین راه برای جلوگیری از حرکات سر و گردن استفاده از گردنبند های طبی به مدت ۴۸ ساعت است.
توصیه میشود که بیمار تا ۴۸ ساعت با زاویه ۳۳ درجه و بصورت طاق باز بخوابد (دو بالش در زیر سر خود قرار داده و بصورت طاق باز دراز بکشد.)
انجام تست VNG چقدر طول می کشد؟
معمولاً تست VNG در مدت زمانی حدود ۴۵ دقیقه تا ۱ ساعت به طول می انجامد. البته مدت زمان انجام تست به نحوه همکاری بیمار نیز بستگی دارد.
کاربرد تست VNG
همانطور که در ابتدای مقاله نیز اشاره کردیم، کاربرد تست VNG در تشخیص سرگیجه و نیستاگموس های چشمی است. همچنین در افراد مبتلا به وزوز گوش، احساس فشار گوش و پُری گوش نیز تست VNG انجام می گیرد.