
همه چیز در مورد علت و درمان جابه جایی مایع گوش میانی
شاید همۀ ما یکبار در طول زندگی مان به سرگیجه مبتلا شده باشیم. سرگیجه ها انواع مختلفی دارند و میتوانند علل متفاوتی هم داشته باشند. یکی از علل سرگیجه در افراد میتواند جابجایی مایع گوش میانی باشد که منجر به ایجاد سرگیجه های کوتاه مدت و یا بعضأ بلند مدت در افراد می شود. جابجایی مایع گوش میانی ابعاد و دلایل مختلفی دارد که در این مقاله به اختصار به آن می پردازیم.
بیشتر بخوانید: بهترین سمعک
در پدیده جابجایی مایع گوش میانی چه اتفاقی میافتد؟
گوش انسان علاوه بر بخش شنوایی، دارای بخش تعادلی نیز بوده و به کمک دیگر ارگان های بدن به حفظ تعادل کمک میکند. بخشی از سیستم شنوایی که مربوط به تعادل است در گوش میانی قرار داشته و خود شامل بخش های مختلفی است. در هنگام جابجایی مایع گوش میانی آنچه که رخ می دهد این است که بلور های ریز کربنات کلسیم که در گوش میانی قرار دارند دچار جابجایی شده، مایع گوش را به حرکت درآورده و به احساس سرگیجه منجر می شوند.
در واقع، این مایع گوش نیست که جابجا شده بلکه بلور های کربنات کلسیم موجود در این مجاری هستند که دچار جابجایی و حرکت شده اند.
حتما بخوانید :سمعک شارژی
علت بر هم خوردن مایع گوش میانی
به هم خوردن مایع گوش میانی میتواند در اثر افزایش سن، مصرف یکسری داروهای اتوتوکسیک، ضربه به سر، زمینۀ ژنتیکی یا بعنوان عارضۀ یک بیماری مثل پوکی استخوان یا دیابت باشد.
همه ی این عوامل می توانند به هم خوردن مایع گوش میانی منجر شده و به فرد احساس سرگیجه بدهند.
جابه جایی مایع گوش میانی
علائم تکان خوردن مایع گوش
تکان خوردن مایع گوش با علائمی همراه است که از جملۀ این علائم میتوان به احساس سرگیجه، حالت تهوع و استفراغ، احساس سبکی سر، عدم تعادل و مشکلات بینایی اشاره کرد.
هر فرد ممکن است یکی از این علائم یا چندین تای آن را بطور همزمان تجربه کند.
درمان جابجایی مایع گوش میانی و درمان سرگیجه
جابجایی مایع گوش در اکثر اوقات درمان دارویی نداشته و معمولا درمان سرگیجه و درمان وزوز گوش با انجام یکسری مانور های فیزیکی درمان می پذیرد.
درمان گیاهی و طب سنتی سرگیجه گوش میانی
در این باره هنوز هیچ تحقیق اثبات شده و معتبری برای درمان سرگیجه وجود نداشته و درمان جابجایی مایع گوش میانی معمولا فقط با انجام های مانور های فیزیکی که توسط ادیولوژیست انجام می شود، قابل درمان است.
مانورهای توانبخشی برای درمان سرگیجه
مانور های توانبخشی انجام شده برای درمان جابجایی مایع گوش میانی شامل دو مانور Epley و Semont Liberatory می باشد که در ذیل به شرح آنها می پردازیم .
مانور Epley: ادیولوژیست بیمار را در لبۀ تخت می نشاند، سر بیمار را ۴۵ درجه به سمت راست چرخانده و در همین حالت او را به پشت دراز میکند و این حالت را تا ۳۰ ثانیه حفظ میکند. سپس در همان حالت سر بیمار را به اندازه ۴۵ درجه به چپ چرخانده، بدن رو نیز به چپ برمیگرداند و بیمار را به حالت نشسته قرار میدهد.
بیشتر بخوانید: خرید سمعک


جابه جایی مایع گوش میانی
همین حرکات را در سمت مقابل نیز انجام می دهد که این کار معمولا به بازگشت بلور های کربنات کلسیم به جای خود، و ثابت شدن مایع گوش میانی می انجامد و سر گیجه متوقف می شود.
مانور Semont Liberatory: در این مانور ادیولوژیست بیمار را در وسط تخت قرار داده بطوریکه پاهای او از تخت آویزان باشد. سر بیمار را حدود ۴۵ درجه به سمت مخالفی که بیمار از آن شکایت سرگیجه را بیان میکند، میچرخاند. ادیولوژیست بیمار را به سرعت به سمتی که سرگیجه وجود دارد، به حالت خوابیده منتقل میکند بطوری که صورت او رو به سقف قرار گیرد. اگر سرگیجه رخ داد، تا زمان پایان یافتن سرگیجه در همان حالت بیمار را نگه داشته و بعد از برطرف شدن آن، به وضعیت نشسته باز می گرداند.
معمولا پس از انجام مانور ها به بیمار توصیه میشود که تا حداقل ۳ روز از انجام حرکات شدید سر و گردن پرهیز کند و گاهأ استفاده از گردنبند های طبی برای جلوگیری حرکت سر نیز مورد توصیه است. همچنین از آنجایی که در مواردی ممکن است سرگیجه ها بازگشت داشته باشند، به بیمار توصیه میشود از رانندگی بپرهیزد. توصیه دیگر آن است که بیمار مبتلا به سرگیجه هنگام خواب از چند بالش استفاده کند و از خوابیدن بر روی سطح کاملا افقی بپرهیزد. مصرف الکل، کافئین و دخانیات از آنجایی که ممکن است مانعی برای درمان سرگیجه بوده و باعث انقباض عروق خونی و اختلال در خونرسانی شود نیز باید محدود گردد.
[…] از این دستگاه دلایل مهمی وجود دارد که مفصلا در مقاله ی دلایل استفاده از سمعک توضیح داده ایم بهتر است این مقاله را بخوانید تا از […]