سرگیجه

سرگیجه و اختلال تعادل

یکی از مشکلات و ناهنجاریهای شایع زندگی امروزه که روزانه تعداد کثیری از بیماران بخش های شنوایی شناسی، مغز و اعصاب و گوش و حلق و بینی بیمارستان ها را تشکیل میدهد ، سرگیجه و اختلال تعادل است. این مشکل توسط افراد مختلف به صورتهای متفاوتی بیان می شود. اظهاراتی که بیماران در بیان این مشکل ذکر می کنند معمولا به صورت چرخش محیط و یا چرخش خودشان همراه با تهوع و استفراغ ، احساس سبکی یا سنگینی سر، عدم تعادل ، سیاهی رفتن چشم ها و تمایل به افتادن به یک سمت است که هر کدام از موارد ذکر شده می تواند علل مختلفی داشته باشد.

حفظ تعادل در زمان نشستن ، بلند شدن ، راه رفتن ، ورزش کردن و انجام حرکات ظریف نیازمند فعالیت و هماهنگی چند عضو از بدن انسان است که اختلال در هر یک می تواند منجر به عدم تعادل و سرگیجه شود. حواس مشارکت کننده در برقراری تعادل عبارتند از بینایی ، شنوایی و حس عمقی (گیرنده های فشار در اندام ها و عضلات) که با همکاری و هماهنگی مخچه و سایر ارتباطات مغزی باعث ایجاد تعادل در انسان می گردند. با توجه به مطالب فوق مشخص میشود که اختلال تعادل میتواند علل بسیار متفاوتی داشته باشد و شناسایی منشا این اختلال کمک شایانی به درمان آن می کند.

علل سرگیجه

با توجه به مشارکت حواس مختلف برای ایجاد تعادل هر گونه اختلال در عملکرد هریک از این حواس می تواند مشکلات تعادلی خاصی را ایجاد کند. بنابراین علت های بسیار متفاوتی را می توان برای این عارضه در نظر گرفت از جمله ی این علتها می توان به سرگیجه های ناشی از عملکرد ضعیف سیستم تعادلی گوش داخلی، سرگیجه های ناشی از اختلالات نورولوژیک و متابولیک و اختلالات روحی و روانی، ابتلا به برخی از بیماریهای سیستمیک مثل : کم خونی، کاهش عملکرد تیروئید، تصلب شرایین و اختلالات عروقی، اختلالات خون رسانی به مغز، تروما و ضربه به سر ، نارسایی های قلبی ، برخی از بیماریهای ویروسی مثل انفولانزای شدید، مصرف برخی از داروها، MS، الکل و مواد مخدر و سایر بیماریهایی که منجر به اختلال عملکرد حواس مربوط به تعادل می شود، اشاره کرد. در این بخش برخی از اختلالاتی که منجر به سرگیجه واقعی( احساس چرخش محیط و یا خود فرد)می شود و معمولا منشا گوش داخلی دارند شرح داده می شود.

آزمون های تشخیصی

برای بررسی سرگیجه و اختلالات تعادلی ناشی از سیستم وستیبولار آزمون های متعددی وجود دارد که از میان آنها می توان به آزمون های بالینی بررسی کننده وضعیت مخچه ، آزمون VEMP ، آزمون VNG ، آزمون دیس هالپایک، آزمون HIT و آزمون E.Cho.G اشاره کرد….

درمان سرگیجه

جهت درمان اختلالات تعادلی و سرگیجه راههای متفاوتی وجود دارد که انجام هر یک وابسته به علل سرگیجه و تشخیص علت آن است. درمان های دارویی و جراحی توسط متخصص گوش و حلق و بینی صورت گرفته و توانبخشی تعادل توسط شنوایی شناس انجام می شود. توانبخشی تعادل یک برنامه مدون درمانی است و با انجام برخی از ورزش های خاص سعی میشود تا اختلال عملکرد سیستم تعادلی گوش داخلی توسط سیستم عصبی مرکزی جبران شود. در حقیقت توانبخشی تعادل بسیاری از انواع سرگیجه ها مانند سرگیجه وضعیتی حمله ای خوش خیم ، سرگیجه ناشی از کاهش عملکرد یک طرفه و یا دو طرفه سیستم تعادلی گوش داخلی که معمولا با بیماریهایی نظیر منییر ، لابیرنتیت و نوریت وستیبولار همراه است را جبران می سازد. حتی افرادیکه از سرگیجه های مزمن و طولانی مدت رنج می برند و درمان دارویی موفقی نداشتند هم می توانند از این نوع ورزش ها سود ببرنند. تمرینات تعادلی بر اساس یک طرفه و یا دو طرفه بودن اختلالات تعادلی و محیطی و مرکزی بودن انها طراحی شده و همگی در مرکز ارزیابی شنوایی و سمعک ملاصدرا قابل انجام است. در حقیقت با توانبخشی تعادل مغز مجددا آموزش میبیند تا با اختلال تعادلی ایجاد شده مانند یک موقعیت هنجار برخورد کرده و با کمک دو سیستم دیگر ( بینایی و حس عمقی ) تعادل بدن را حفظ نماید.

چرا سمعک ملاصدرا ؟

دانش و تخصص

سرگیجه و اختلال تعادل مشکلی بسیار پیچیده است که درمان آن نیازمند تشخیص صحیح علل ایجاد آن دارد. از این رودر کلینیک ملاصدرا کارشناسان متخصص در این زمینه همیشه همگام با دانش روز پیشرفته و برای این امر تخصص دارند.

تجهیزات

برای ارزیابی و تشخیص در حوضه تعادل علاوه بر دانش و تجربه کافی نیازمند تجهیزات بسیار تخصصی هستیم که همگی در این مرکز موجود می باشند. این تجهیزات کاملا تخصصی بوده و آزمون های انجام شده از اعتبار بسیار بالایی برخوردار است.

تجربه

از انجاییکه سرگیجه و اختلال تعادل یک اختلال کلی است که ممکن است علت های متفاوتی داشته باشد و به صورت های متفاوتی بروز کند تجربه کافی در شناسایی علل نادر بسیار مهم است که پرسنل این مرکز با داشتن سابقه طولانی در این زمینه از تبحر بسیار بالایی برخوردارند.