تست پوسچروگرافی (Posturography) چیست؟

تست پوسچروگرافی

فهرست محتوای مقاله

تست پوسچروگرافی برای افرادی انجام می‌شود که دچار مشکلات تعادلی هستند و هنگام ایستادن یا راه رفتن، اختلالاتی مانند چرخش، بی نظمی یا شناور شدن را تجربه می‌کنند. اختلالات تعادلی ممکن است به دلیل استفاده از برخی داروها، مشکلات مغز یا گوش داخلی ایجاد شده باشد. پوسچروگرافی یکی از مهم‌ترین تست‌ها است که در ارزیابی سه سیستم نقش دارد که باعث حفظ تعادل می‌شوند: سیستم وستیبولار، سیستم بینایی و سیستم حسی. در واقع پزشکان از نتایج پوسچرگرافی به عنوان راهی برای تشخیص این موضوع استفاده می‌کنند که دریابند کدام سیستم بدن به درستی کار نمی‌کند.

بیشتر بخوانید : آزمون های تشخیصی سرگیجه و تعادل

تست پوسچروگرافی برای چه کسانی انجام می شود؟

تست پوسچروگرافی برای افرادی انجام می‌شود که دچار مشکلات تعادلی و سرگیجه در حالت ایستاده هستند. علاوه بر احساس سرگیجه، ممکن است اختلالات تعادلی مانند تلوتلو خوردن هنگام راه رفتن یا تزلزل هنگام تلاش برای ثابت ایستادن است. برخی از بیماران نیز پس از حرکت دادن سر یا بدن احساس سبکی سر و بی ثباتی می‌کنند. حتی ممکن است شخص زمین بخورد یا به خود آسیب برساند یا نتواند از عهده کارهای روزمره خود برآید زیرا علائم عدم تعادل بسیار زیاد هستند و مانع از عملکرد طبیعی او خواهند شد.

بنابراین، این تست به پزشکان کمک می‌کند تا علل مختلف مشکلات تعادلی را یافته و برنامه درمان مناسبی برای آن ارائه دهند. پوسچروگرافی نه تنها در تشخیص بیماری، بلکه برای ارزیابی پیشرفت آن نیز به کار برده می‌شود. در زیر به چند دسته از افرادی که به پوسچروگرافی نیاز دارند اشاره می‌کنیم:

  • افراد مبتلا به اختلالات وستیبولار: افرادی که دچار اختلالات سیستم وستیبولار هستند مانند بیماری منیر، لابیرنتیت و نوریت وستیبولار، معمولا برای ارزیابی دقیق وضعیت تعادلی خود به این تست نیاز دارند. پوسچروگرافی می‌تواند ناهنجاری‌های عملکردی این سیستم را شناسایی کرده و به پزشکان کمک کند تا راه حل درمانی مناسبی ارائه دهند.
  • بیماران مبتلا به نوروپاتی محیطی: افرادی که به نوروپاتی دیابتی یا دیگر انواع نوروپاتی محیطی مبتلا هستند، ممکن است از مشکلات تعادلی رنج ببرند. تست پوسچروگرافی می‌تواند به تشخیص میزان و شدت این مشکلات کمک کند.
  • افراد مسن: سالمندان به دلیل کاهش طبیعی عملکرد سیستم های تعادلی بدن، در معرض خطر بیشتری برای افتادن و مشکلات تعادلی هستند. پوسچروگرافی می‌تواند به شناسایی ضعف‌های خاص تعادلی این افراد کمک کند. و برنامه‌های توانبخشی و تمرینی مناسبی برای پیشگیری از حوادثی مانند افتادن پیشنهاد دهد.
  • بیماران مبتلا به اختلالات عصبی: افرادی که به بیماری‌های عصبی مانند پارکینسون، ام اس یا سکته مغزی دچار شده‌اند، ممکن است مشکلات تعادلی قابل‌توجهی داشته باشند. پوسچروگرافی برای تشخیص مشکلات این افراد بسیار مفید خواهد بود.
  • افرادی که دچار آسیب ورزشی شده‌اند: ورزشکارانی که دچار آسیب‌های سر یا گوش داخلی شده‌اند، ممکن است از پوسچروگرافی برای ارزیابی و بازتوانی تعادلی استفاده کنند.

به طورکلی، پوسچروگرافی یک ابزار ارزشمند برای تشخیص و مدیریت مشکلات تعادلی در هر فردی است که دچار مشکلات تعادلی است و در مراکز تخصصی پزشکی و توسط متخصصین گوش، حلق و بینی، نورولوژی و فیزیوتراپیست‌ها استفاده می‌شود.

(1)

بیشتر بخوانید : تست ومپ VEMP چیست؟

تست پوسچروگرافی چگونه انجام می شود؟

نحوه انجام تست posturography

پوسچروگرافی شامل چندین روش مختلف است اما شایع‌ترین آن تعادل دینامیک است که در آن فرد روی یک سکوی متحرک می ایستد. این سکو در جهت‌های مختلف می‌چرخد و حسگرهای موجود در سکو تغییرات فشار و جابجایی‌های بدن را ثبت می‌کنند. این اطلاعات به کامپیوتر منتقل می‌شوند و به پزشک اجازه می دهند تا واکنش های تعادلی بیمار را در مواجهه با تغییرات مختلف ارزیابی کنند. تست پوسچروگرافی کامپیوتری می‌تواند سه ورودی حسی بیمار را در یک زمان اندازه‌گیری کند و نشان دهد که مشکل از کدام ورودی حسی است. بدن انسان از سه ورودی حسی برای حفظ تعادل استفاده می‌کند که عبارتند از: دهلیزی( سیستم گوش داخلی)، حسی ( پا، مچ، مفاصل)، بینایی (چشم). این ورودی‌‌های حسی با مغز تعامل دارند و عملکردهای حرکتی ما را کنترل و هدایت می‌کنند. مراحل انجام تست پوسچروگرافی به صورت زیر است:

  • آمادگی بیمار: پیش از پوسچروگرافی باید بیمار یک لباس راحت بپوشد و کفش‌های خود را درآورد.
  • قرار گرفتن روی دستگاه: بیمار بر روی یک سکوی حساس به فشار قرار می‌گیرد که دارای قابلیت اندازه‌گیری نیرو و تغییرات مرکز فشار بدن است.
  • انجام تست تعادل با چشم باز و بسته: بیمار در وضعیت‌های مختلف با چشم باز و بسته روی سکو می‌ایستد تا عملکرد سیستم‌های بصری و وستیبولار بدن او ارزیابی شود.
  • تست حسی: در این تست بیمار روی سطوح مختلف نرم یا سخت قرار می‌گیرد تا پاسخ‌های حسی و عمقی بدن او اندازه گیری شود.
  • تست محرک بصری: برای انجام این تست، یک صفحه نمایش بزرگ یا هدست واقعیت مجازی در اختیار بیمار قرار می‌گیرد تا واکنش بصری و تعادلی او ارزیابی شود.

تفسیر نتایج پوسچروگرافی

تفسیر نتایج تست پوسچروگرافی

پس از انجام تست و جمع آوری داده‌هایی مانند تغییرات مرکز فشار بدن COP، نیروی وارده به سطح و تعادل در شرایط مختلف (با چشم باز، با چشم بسته، روی سطح نرم یا سخت)، مرحله آخر تست پوسچروگرافی، تفسیر و تحلیل نتایج به دست آمده است. داده ها معمولا به صورت نمودار و گراف نمایش داده می‌شوند. نمودارهایی که شامل مسیر حرکت، میزان نوسانات و تعادل بدن در شرایط مختلف است.

با تحلیل داده‌ها می‌توان مشکلات مختلف تعادلی را شناسایی کرد. به عنوان مثال، افزایش نوسانات در شرایط تعادلی با چشم بسته ممکن است نشان دهنده اختلال در سیستم وستیبولار باشد. تفسیر دقیق نتایج پوسچروگرافی به تشخیص دقیق‌تر مشکلات تعادلی و برنامه ریزی برای درمان موثر کمک می‌کند. پوسچروگرافی به متخصصان اجازه می‌دهد تا روش‌های درمانی و تمرینات تعادلی مناسبی را برای بیماران تعیین کنند و همچنین بتوانند پیشرفت درمان را نیز پیگیری کنند.

(5)

بیشتر بخوانید : تست الکتروکوکلئوگرافی یا ECOCHG چیست؟

مشاوره رایگان بگیرید!

برای دریافت مشاوره رایگان کافیه فرم زیر رو تکمیل کنید

عجله دارید؟ تماس بگیرید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

7 − 5 =

درخواست مشاوره رایگان

فیلد های "(اجباری)" اجباری هستند