همانگونه که عینک یا لنزهای طبی برای جبران افت بینایی استفاده می شوند. سمعک نیز یکی از تجهیزات پزشکی است که برای جبران افت حس حیاتی شنوایی استفاده می شود. افزایش شدت و وضوح صدا به کمک کاهش نویزهای محیطی، کمک به جهت یابی صدا، تشخیص گفتار در محیط های پر سروصدا و شلوغ، پیشگیری از اختلالات شناختی مثل ضعف حافظه، آلزایمر، اختلالات توجه و … از مواردی است که این وسیله برای کاربران خود به ارمغان می آورد.
چه کسانی باید از سمعک استفاده کنند؟
دامنه سنی استفاده از سمعک بنابه علل ایجادکننده افت شنوایی می تواند از دوران کودکی تا سالمندی متغییر باشد.
بنابراین باید بلافاصله بعد از احساس کمترین تغییر در شنوایی به متخصص شنوایی شناس مراجعه کرد.
مسلماً این معیار تشخیص ابتلا به کم شنوایی را در کودکان دشوارتر می کند، زیرا کودکان کمتر به طور دقیق متوجه مشکل خود می شوند و به ندرت با والدین خود درباره آن صحبت می کنند؛ حال اگر سن کودک قدری پایین تر باشد دیگر شرایط سخت تر نیز می شود. بنابراین برای کشف این عارضه در کودکان، پدر و مادر باید بسیار هوشیار باشند و هر علامتی را در این باره جدی بگیرند.
کاربرد سمعک
همانطورکه پیشتر در مقالات مربوط به افت شنوایی توضیح داده شد، سمعک در کم شنواییهای انتقالی دائمی و کم شنوایی های حسی-عصبی می تواند به کمک کاربر بیاید. امروزه با پیشرفت صنعت و علم تولید سمعک، این وسیله قادر است کم شنوایی را از کم ترین مقدار آن تا بیشترین مقدار به طور کامل پوشش دهد اما باید توجه داشت که این وسیله بیشتر روی جنبه بلندی صدا تمرکز دارد تا وضوح آن؛ درحالیکه در افراد مبتلا به کم شنوایی عمیق وضوح صدا تحت تاثیر قرار گرفته و این امکان بهره مندی این افراد از سمعک را قدری کاهش می دهد.
ساختار سمعک
سمعک های کمپانی های مختلف بنابه تکنولوژی به کار رفته در آنها می توانند دارای قسمت های متفاوتی باشند؛ اما ساختارهایی که در تمامی سمعک ها مشترک اند و اساس کار سمعک را تشکیل می دهند سه قسمت اند.
میکروفون اولین قسمت اساسی هر سمعک است که صداهای اطراف را جمع آوری می کند.
تقویت کننده بخشی است که کیفیت آن تعیین کننده تفاوت سمعک های مختلف است. این بخش صداهای جمع آوری شده را تقویت کرده و به فرستنده ارسال می کند.
فرستنده که صداهای تقویت شده را به گوش فرد می رساند.
انواع سمعک
سمعک ها را بنابه فاکتورهای مختلفی می توان به چند دسته تقسیم بندی کرد.
بنابه مدار به کار رفته در سمعک می توان آن را به دسته های آنالوگ، نیمه دیجیتال، دیجیتال و هوشمند تقسیم بندی کرد.
بنا به ظاهر سمعک که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است می توان سمعک را به دو دسته عمده پشت گوشی و داخل گوشی تقسیم کرد. با پیشرفت تکنولوژی هریک از دسته ها خود به دسته های کوچکتر تقسیم بندی می شوند. به گونه ای که:
در دسته سمعک های داخل گوشی، علم امروز قادر به تولید سمعک های IIC ملقب به سمعک های نامرئی شده است.
کلینیک ملاصدرا یکی از تخصصی ترین کلینیک های ارزیابی شنوایی و تجویز سمعک در شهر تهران است که با انجام دقیق ترین تست های شنوایی و درمان های توانبخشی و تجهیزات پزشکی، تجربه ناب شنیدن با بیشترین وضوح را برای شما به ارمغان می آورد.