سمعک چیست؟

سمعک چیست؟

13 ژانویه 2019

حس شنوایی یکی از مهم ترین حس های شناختی انسان است چرا که انسان در طول عمر خود بیشترین اطلاعات را از طریق همین حس دریافت می کند. شنوایی دروازه ورود اطلاعات حسی و شناختی به مغز است اما برخلاف بسیاری از آسیب ها و اختلالات حسی بدن انسان، در اکثر مواردی که سلول های حسی این دستگاه دچار آسیب می شوند، درمان موثری برای بازیابی شنوایی وجود ندارد. جراحی ها و داروها با علم امروز هنوز نتوانسته اند کمکی در این زمینه کنند اما همین نکته باعث اختراع وسیله ای شده است که ضعف حسی حاصل از مشکل شنوایی را با تقویت ورودی های حسی جبران می کند. نام این وسیله سمعک است. در این مقاله قصد داریم شما را با تمام جزئیات سمعک ها که می تواند برایتان جذاب باشد، آشنا کنیم.

آشنایی اولیه با سمعک

همانطور که در مقدمه مقاله نیز گفته شد، سمعک وسیله ای تقویت کننده است که با تقویت ورودی هایی که برای کاربر ضعیف هستند، آن ها را دوباره برای او به سطحی از شدت می رساند که بتواند به همان آسانی اصوات را بشنود. کم شنوایی اصلی ترین مشکلی بود که انسان را به سمت ساخت این وسیله برد اما او بعدها متوجه این قضیه شد که با افزایش شدت صداها نه تنها صداهای دلخواه کاربر برای او تقویت می شوند، بلکه صداهای ناخوشایند و به اصطلاح “نویز” نیز برای فرد افزایش می یابد و درک را برای او به خصوص در محیط های شلوغ و پر سر و صدا دشوار می کند. این مشکل، زمینه ای بود برای پیشرفت تکنولوژی سمعک ها و “تقویت انتخابی اصوات” توسط آن ها. این تکنولوژی تا به امروز به شیوه های بسیار خلاقانه و گوناگونی سعی داشته که تنها سیگنال های مطلوب را برای کاربر تقویت کند و نویز را برای او تقویت نکند.

سمعک

سمعک

 


امروزه دیگر تنها تقویت صداها نیست که برای یک سمعک خوب معیار محسوب می شود، بلکه تکنولوژی به کار­رفته در سمعک که قابلیت آن را در تقویت انتخابی بالاتر می برد نیز از معیارهای مهم یک سمعک خوب است

دید سمعک، دغدغه همیشگی کاربران

افزایش شدت صدا و به دنبال آن بهبود وضوح گفتار پس از ساخت سمعک تبدیل به دغدغه های مهمی برای کاربران سمعک شدند، اما در این میان یک دغدغه مهم دیگر نیز همواره در ذهن کاربران وجود داشته و آن ظاهر سمعک و میزان دید آن است. از زمان ساخته شدن اولین سمعک که تاریخ آن به قرن هفدهم میلادی برمی گردد تا کنون کمپانی های مختلف تولید سمعک به شیوه­های مختلفی دست به انجام این کار زده اند و تا حدود زیادی نیز در این زمینه موفق بوده اند.

اولین سمعک ها دارای ابعادی بسیار بزرگ و غیرقابل حمل بودند. پس از گذشت زمانی طولانی انسان قادر به تولید سمعک هایی شد که قابل جایگیری بر روی بدن کاربر بودند. این سمعک ها نیز به مراتب دارای اندازه بزرگی در مقایسه با سمعک های امروزی بودند اما نسبت به سمعک های اولیه تحول بزرگی محسوب می شدند. از سمعک های این دوره می توان به سمعک های جیبی اشاره کرد که درون جیب کاربر قرار می گرفتند و اصوات را از همان جا گرفته و برای فرد تقویت می کردند.

آشنایی اولیه با سمعک

آشنایی اولیه با سمعک

پیشرفت صنعت تولید سمعک به اینجا نیز ختم نشد و در قدم بعدی سمعک ها از سطح بدن کاربر به سطح سر او (فضای پشت گوش او) منتقل شدند. این گام در تولید سمعک ها گام بسیار مهمی محسوب می شد زیرا با نزدیک تر شدن سمعک به پرده گوش میزان تقویت و کارایی سمعک نیز بالاتر می رفت.

کاربران سمعک

 

اجزای سمعک

سمعک نیز مانند هر وسیله الکترونیکی دیگری به یک منبع انرژی نیاز دارد. این منبع انرژی در سمعک ها، باتری است. باتری های سمعک انواع مختلفی دارند، از باتری های قابل شارژ گرفته تا باتری های یکبار مصرف Zink-Air که اندازه­ای بسیار کوچک و در عین حال ظرفیت بالا دارند.


اجزای اصلی سمعک که پروسه تقویت صدا را بر عهده دارند سه قطعه هستند: میکروفون، آمپلی فایر، رسیو

 

اجزای سمعک

اجزای سمعک

میکروفون سمعک

میکروفون سمعک وظیفه جمع آوری اصوات محیط را برای کاربر بر عهده دارد. دقیق ترین میکروفون، میکروفونی است که اصوات را با همان بلندی (شدت)، همان زیر و بمی (فرکانس) و همان خصوصیاتی که صدا در حالت عادی دارد دریافت کند و آن را به آمپلی فایر (تقویت کننده) تحویل دهد.

قابلیتی که به سمعک های پیشرفته امروزی امکان تقویت انتخابی اصوات را می دهد، روی کار آمدن نسل جدید میکروفون هاست. میکروفون های نسل جدید این قابلیت را پیدا کرده اند که صداهای موجود در همه جهات فرد را برای او به یک میزان تقویت نکنند، بلکه صداهای موجود در سمتی را که منبع صدای دلخواه کاربر در آن جهت قرار دارد بیشتر تقویت کنند.

آمپلی فایر سمعک (تقویت کننده)

دستگاه های امروزی قابلیت تقویت انرژی صوتی را به میزان زیادی ندارند، بنابراین موج صوتی از این نوع انرژی به نوع دیگری (انرژی الکتریکی) تبدیل می شود، تقویت دلخواه روی آن اعمال می شود و سپس دوباره به حالت انرژی صوتی بازگردانده می شود. آمپلی فایر قطعه ای است که وظیفه تقویت انرژی را که توسط میکروفون از نوع صوتی به نوع الکتریکی تبدیل شده است، بر عهده دارد. وظیفه آمپلی فایر در همین جا به پایان می رسد و تبدیل دوباره انرژی الکتریکی به انرژی صوتی کار این قطعه نیست. در واقع قطعه اصلی و بنیادین هر سمعک آمپلی فایر آن است.

رسیور سمعک

رسیور قطعه­ای است که باید انرژی تقویت شده الکتریکی را دوباره به انرژی صوتی تبدیل کند و به گوش فرد برساند.


مزایای خرید سمعک وایرلس از کلینیک ملاصدرا


سمعک های رسیور در کانال (RIC)

در دسته ای از سمعک های امروزی جایگاه این قطعه تغییراتی پیدا کرده است و در برخی از سمعک ها این قطعه می تواند دورتر از میکروفون و آمپلی فایر به صورت مجزا درون مجرای گوش فرد قرار بگیرد. به این نوع سمعک ها که رسیور آن ها جدا از سایر قطعات بوده و درون مجرای گوش کاربر قرار دارد، سمعک های رسیور در کانال (Reciever In Canal: RIC) می گویند. این نوع سمعک ها مزایای بسیاری دارند که از این مزایا می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • با قرار گرفتن رسیور به صورت جدا از سایر قطعات سمعک در مجرای گوش و دورتر شدن آن از میکروفون سمعک، احتمال سوت کشیدن سمعک پایین تر می آید.
  • با نزدیک تر شدن رسیور سمعک (که وظیفه انتقال صدا به گوش را بر عهده دارد) به پرده گوش، میزان تقویت سمعک بیشتر شده و به تبع آن میزان خروجی سمعک افزایش می یابد.
  • سمعک های رسیور در کانال (RIC) با وجود اینکه در دسته سمعک های پشت گوشی قرار می گیرند، اما دید بسیار کمتری نسبت به سایر سمعک های پشت گوشی و حتی برخی سمعک های داخل گوشی دارند.
  • برخورداری از تکنولوژی تقویت انتخابی و متناسب با جهت اصوات (Directionality) در گرو برخورداری سمعک از دو میکروفون می باشد که در سمعک های داخل گوشی این امکان به دلیل اندازه کوچک تر فراهم نیست؛ اما سمعک های RIC می توانند دارای این قابلیت باشند، درحالیکه دید آن ها در مواردی از سمعک های داخل گوشی نیز کمتر است.
سمعک های رسیور در کانال

سمعک های رسیور در کانال

توانایی ها و محدودیت های سمعک

باور اشتباهی که در مورد سمعک ها وجود دارد این است که کاربر سمعک با استفاده از آن کماکان باید صدا را مانند زمانی که به صورت طبیعی و با شنوایی طبیعی می شنید، بشنود. باید اذعان داشت که این یک باور غلط است و اصوات برای این فرد با سمعک به شکل دیگری ارائه خواهند شد اما این صدا تفاوت چندانی با اصوات طبیعی ندارد و مغز کاربر بسیار سریع به شکل جدید صداها عادت خواهد کرد.

محدودیتی که برای استفاده از سمعک وجود دارد این است که سمعک قابلیت تقویت هر درجه ای از کم شنوایی را ندارد، یعنی اگر افت شنوایی فرد به میزان قابل توجهی زیاد باشد، دیگر سمعک قادر نخواهد بود اصوات را برای او به سطح نرمال شنیداری برساند، هرچند همین سطح که تنها او را از وجود صدا آگاه سازد نیز می تواند برای او مفید باشد.


بزرگترین مزیتی که می توان برای سمعک در نظر گرفت این است که سمعک سبک زندگی فرد را تغییر می دهد و او را از انزوایی که به واسطه کم شنوایی بدان مبتلا شده بود، نجات می دهد. این فرد دیگر در زندگی خود دچار افسردگی و انزوای حاصل از کم شنوایی نخواهد شد و ارتباط او با دنیای اطرافش پیوسته باقی خواهد ماند

محدودیت های سمعک

محدودیت های سمعک

تکنولوژی های جدید سمعک ها

تکنولوژی وایرلس و به اشتراک گذاری اصوات دریافتی از دو طرف

در گذشته ای نه چندان دور جهت یابی صدا برای کسانی که از سمعک استفاده می کردند، معضل بزرگی بود. مانند زمان هایی که فردی از اتاقی دیگر کاربر سمعک را صدا می زد یا موبایل او در اتاقی دیگر زنگ می خورد. هم چنین درک گفتار در حین مکالمات تلفنی و یا در هنگام تماشای تلویزیون برای اکثر کاربران مشکل ساز بود. امروزه اضافه شدن قابلیت وایرلس به سمعک ها این مشکلات را تا حد زیادی حل کرده است.


 یکی از اصلی ترین پیشرفت های تکنولوژی در دنیای سمعک، اضافه شدن قابلیت وایرلس به آن هاست. این تکنولوژی دارای امکان برقراری ارتباط بین دو گوش می باشد. همان اتفاقی که در ساقه ی مغز انسان برای اصوات دریافتی از دو گوش می افتد، یعنی به اشتراک گذاری اصوات دریافتی از دو طرف


سمعک های دو طرفه جدید با انتقال اطلاعات دریافتی از هر سمعک به سمت مقابل در کمتر از چند میلی ثانیه، بهترین کیفیت و وضوح صدا را برای کاربر فراهم می کنند. تکنولوژی وایرلس باعث افزایش کیفیت صدا به مقدار قابل ملاحظه ای شده است. نتیجه این عملکرد جهت یابی بهتر صدا، درک بیشتر گفتار و صدای استریو است. علاوه بر این، سمعک های جدید می توانند با موبایل ها و تلویزیون های هوشمند ارتباط بی سیم و بدون نیاز به هرگونه لوازم جانبی برقرار کنند. نتیجه این ارتباط، درک راحت صدای مکالمات تلفنی، کیفیت بالای موسیقی و صدای تلویزیون است.

تکنولوژی های جدید سمعک

تکنولوژی های جدید سمعک

سمعک های امروزی یاد می گیرند !

یادگیری، تکنولوژی فوق العاده ای است که در سمعک های هوشمند امروزی دیده می شود. این سیستم میزان تغییرات ولوم کنترل و برنامه ی سمعک را که در جلسات تنظیم سمعک توسط شنوایی شناس یا خود کاربر برای محیط های مختلف ثبت شده اند و هم چنین محدوده رضایت او را برای هر یک از معیارهای ذکر شده در محیط های مختلف، محاسبه می کند. سپس با قرارگیری مجدد کاربر در آن محیط یا محیط های مشابه تغییراتی که فرد با قرار گرفتن در آن محیط آن ها را اعمال می کرد بصورت اتوماتیک توسط سمعک انجام می گیرد و بدون اینکه کاربر متوجه شود و یا کاری انجام دهد، بهترین کیفیت صدا برای وی فراهم می شود.

 

اتصال به اینترنت و GPS


 قابلیت اتصال به اینترنت و GPS امکان گم شدن سمعک برای کاربران را نزدیک به صفر کرده است


یکی از جدیدترین قابلیت های اضافه شده به سمعک های امروزی، قابلیت اتصال به اینترنت و GPS است. اتصال به اینترنت باعث شده تا کاربر جهت تنظیم و راه اندازی سمعک خود نیازی به مراجعه مجدد به کلینیک نداشته باشد و شنوایی شناس به کمک این تکنولوژی می تواند سمعک را از راه دور تنظیم کند. همچنین GPS قابلیتی است که امروزه به سمعک ها اضافه شده است. مزیت این سیستم این است که با نصب کردن اپلیکیشن این سمعک ها روی کامپیوتر یا موبایل می توان از طریق GPS سمعک های گم شده را پیدا کرد.

اتصال سمعک به اینترنت

اتصال سمعک به اینترنت

به اشتراک بگذارید

دسترسی به سایر پست ها

انواع روش های شستشوی گوش | مزایا و عوارض

انواع روش های شستشوی گوش | مزایا و عوارض

تجمع جرم گوش می‌تواند علائمی مانند اختلال در شنوایی، سرگیجه و حتی گوش درد ایجاد کند، بنابراین ...

9 آوریل 2024
شستشوی گوش با ساکشن+ مزایا و عوارض

شستشوی گوش با ساکشن+ مزایا و عوارض

آیا ساکشن گوش با شستشوی گوش تفاوت دارد؟ اگر شما نیز به دنبال روش مناسب تمیز کردن گوش خود هستید، ...

8 آوریل 2024
همه چیز درباره عفونت گوش و روش های درمان آن

همه چیز درباره عفونت گوش و روش های درمان آن

عفونت گوش که در دسته بیماری‌ها و مشکلات جسمانی خطرناک قرار می‌گیرد، می‌تواند خطرات بسیار زیادی ...

3 آوریل 2024
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
trackback

[…] بیشتر بخوانید : علائم پارگی پرده گوش […]