بر خلاف باور عمومی، استفاده از گوش پاک کن بهترین راه برای تمیز کردن گوش ها نیست. گوش پاک کن نه تنها در تمیز کردن گوش کاملاً موثر عمل نمی کند بلکه ممکن است جرم گوش را بیشتر به سمت پرده گوش بفشارد. پزشکان توصیه می کنند از فروبردن اشیای خارجی به درون گوش های اکیداً خودداری شود. به ویژه اگر این اشیاء توانایی سوراخ کردن یا آسیب زدن به پرده گوش را داشته باشند. وارد آمدن هرگونه آسیب به گوش داخلی شما می تواند منجر به کاهش شنوایی شود، بنابراین بهتر است از هر چیزی که می تواند منجر به این آسیب شود، اجتناب کرد. گفته می شود تمیز نکردن گوش حتی می تواند مشکلات بیشتری نیز ایجاد کند. یکی از این مشکلات، تجمع جرم گوش در مجراست، این حالت وقتی رخ می دهد که جرم یک توده فشرده درون مجرای گوش ایجاد کند.
تجمع جرم گوش درون مجرا زمانی رخ می دهد که جرم ساخته شده از مجرای گوش به بیرون رانده نمی شود. و در همانجا شروع به متراکم شدن می کند. این عامل می تواند باعث بروز سردرد و علائم پاتولوژیک دیگری شود؛ همچنین می تواند روی شنوایی شما تاثیر بگذارد. زمانی که با این عارضه مواجه شدید باید به پزشک مراجعه کنید تا جرم فشرده شده درون گوشتان را خارج کند. جرم گوش چربی و میکروب بسیاری به خود جذب می کند، بنابراین بهترین کار ممکن خارج کردن آن در سریع ترین زمان ممکن است. علائم تجمع جرم گوش شامل: شنیدن صدای زنگ در گوش، درد گوش،گیجی و همچنین بوی بد گوش است. اگر شما به طور مداوم از هندزفری یا سمعک استفاده می کنید، گوشتان بیشتر مستعد بروز تجمع جرم است. بنابراین مراقبت و نگهداری درست از گوش ها و دستگاه های کمک شنیداری حائز اهمیت بسیار است.
چگونه گوش های خود را کاملاً بی خطر و ایمن تمیز کنیم؟
آگاهی از چگونگی تمیز کردن گوش ها بخش مهمی از بهداشت فردی و خودمراقبتی است. با این حال، برخلاف مسواک زدن و دوش گرفتن، نیازی نیست تمیز کردن گوش به صورت بسیار مکرر انجام شود. حرکات فک شما در هنگام صحبت کردن و خوردن غذا معمولاً به صورت طبیعی جرم ها را از مجرای گوش خارج می کند و تمیزکردن قسمت های بیرونی گوش با دستمال کاغذی یا پارچه ای مرطوب کافی است. اما گاهی نیز ممکن است مجرای گوش نیاز به تمیز کردن داشته باشد، که این کار به مراقبت و توجه زیادی نیاز دارد. در این مواقع بهترین اقدام ویزیت شدن توسط یک متخصص است. آنها مجهز به ابزار و آموزش های لازم برای تمیز کردن مجرای گوش شما هستند. البته برخی از این اقدامات از جمله شستشوی گوش، در خانه هم می تواند انجام شود. این کار را زمانی می توان انجام داد که گوش کاملاً تمیز شده باشد.
شما می توانید از قطره های نرم کننده جرم گوش که بدون تجویز پزشک هم می توان تهیه کرد، برای نرم کردن و از بین بردن جرم گوش استفاده کنید. سپس گوش خود را به آرامی با محلولی نمکی شستشو دهید.
افراد مبتلا به دیابت، نقص ایمنی و افرادی که دچار پارگی پرده گوش شده اند، نباید این کار را انجام دهند. بهتر است اگر دچار مشکل شنوایی هستید، قبل از انجام هر کاری در راستای تمیز کردن گوش هایتان، با پزشک معالج خود مشورت کنید. همچنین بسیار مهم است که سمعک هایتان را تمیز نگه دارید. اگر سمعک های شما کثیف باشند، تمیز کردن و شستشوی گوش هایتان عملاً بی معنی خواهد بود.
چه زمانی برای تمیز کردن گوش باید توسط پزشک متخصص ویزیت شوم؟
اگر فکر می کنید دچار تجمع جرم در مجرای گوشتان شده اید، بهتر است هرچه سریعتر توسط یک پزشک متخصص ویزیت شوید؛ زیرا علائم این عارضه ممکن است با مرور زمان نادیده گرفته شده یا باعث تشخیص اشتباه شوند. اگر فکر می کنید به خاطر تجمع جرم دچار افت شنوایی شده اید، سعی نکنید به تنهایی با این مشکل مقابله کنید و از اشیای خارجی نیز برای بیرون آوردن جرم استفاده نکنید.گوش عضوی بسیار ظریف است و با دست کاری آن ممکن است باعث صدمه دیدن شدید آن شود. اگر هیچ جرم سفت شده ای در گوش وجود نداشته باشد، افت شنوایی ممکن است توسط منبع دیگری ایجاد شده باشد. در این صورت شما باید زمانی را برای انجام تست شنوایی سنجی اختصاص دهید تا در بالاترین سطح سلامت شنوایی بمانید.